Dames en Heren,

Bij een kraambezoek hebben we altijd een blij gevoel. We feliciteren de kersverse ouders. We bewonderen het nieuwe wereldwonder, en we zijn blij met het nieuwe leven. Er knalt champagne en de suikerbollen verzoeten het prille geluk.

Een voorstelling van een nieuw boek, het zoveelste in mijn lange carrière als uitgever, roept bij mij eenzelfde emotie op.

We feliciteren de auteurs want zij zijn de vaders en de moeder geworden van een nieuwe publicatie. Ze hebben er vele maanden in stilte aan gewerkt.

De uitgever speelt hierbij a.h.w. de rol van vroedvrouw.

Toen Jef ons verleden jaar contacteerde.. wisten we dat er een nieuw boek zat aan te komen. En inderdaad !

Jef is een model-auteur, zo ongelofelijk gedisciplineerd.

Het boek lag op tijd “kant en klaar”, “helemaal af”, zoals het een ‘professioneel’ auteur past ..en wij hadden het eigenlijk maar uit te geven.

De voorstelling van een boek is een beetje als een kind boven de doopvont houden. Ik sta hierbij dus te glunderen omdat we opnieuw een nieuwe titel aan het grote publiek mogen voorstellen en we opnieuw een fantastisch mooi  boek aan ons rijke boekenfonds mogen toevoegen.

De auteurs van dit werk : Jef Janssens, Adri de Kraker, Jan Uyttendaele en Veerle Uyttersprot zijn vanavond de gelukkige ouders.  Met enthousiasme hebben ze aan het boek gewerkt en vandaag delen ze met ons hun eruditie en grote kennis over de middeleeuwse literatuur.

Ik overhandig dan ook met bijzonder genoegen een  exemplaar aan deze auteurs.

Ik memoreer hierbij de peters en meters en tantes en nonkels van deze publicatie, die ongetwijfeld ook bijzonder blij zijn met de verschijning van het boek. Wij zijn ongelofelijk blij dat we hier vanavond in deze mooie kerk aanwezig mogen zijn en deel mogen zijn van Uw heel mooi project.

Ik overhandig graag het eerste officiële exemplaar aan de Kabinetsadviseur Dirk Maes medewerker van Minister J Schauvliege; we hebben het  zopas gehoord : Minister Schauvliege is meter van het project.

En nu we het kindje hebben getoond aan het publiek, kunnen we het ook bewaren voor het nageslacht.

Een  grensoverschrijdende culturele verbondenheid, het gemeenschappelijk historisch verleden van een grensoverschrijdende streek en van landen,  is niet gemakkelijk te visualiseren. Daarvoor heb je symbolen nodig en bij voorkeur materiele symbolen.

De Heemkringen van de Vier Ambachten hebben circa 25 jaar geleden zo’n materieel symbool ontworpen naar aanleiding van het project “750 jaar Keure van de Vier Ambachten 1988-1992”, met name : de privilegiëncouffre van de Vier Ambachten.

In de Middeleeuwen bestonden er geen brandkasten en werden alle belangrijke documenten in een “couffre” bewaard. De couffre zelf was ook voorwerp van specifiek beheer. De ‘Vier Ambachten’ waren een bestuurlijke omschrijving. Een ambacht was een soort hedendaags arrondissement of kanton. De ambachten Assenede, Boekhoute, Axel en Hulst vormden eeuwenlang één bestuurlijk geheel binnen het Graafschap Vlaanderen. Op hun privilegiëncouffre zaten dan ook VIER aparte sloten; er werd een sleutel in elk ambachtshoofdplaats  bewaard (Axel, Hulst, Boekhoute en Assenede) ; en jaarlijks bij de zogenaamde “wetsvernieuwing”, toen de bestuurders van ‘de vier’ samenkwamen, kon de couffre geopend worden, door gelijktijdige opening van de vier sloten.

De echte couffre is verbrand tijdens een stadsbrand van AXEL. De nieuwe couffre (die hier nu voor ons staat) wordt ook bewaard te Axel in het gloednieuwe museum HET WARENHUIS.. een als het ware onbrandbare constructie, nietwaar conservator Piet De Blaey (hier vandaag aanwezig!)

De couffre die voor ons staat is een reconstructie dd. 1992. De heemkringen bewaren daar nu o.a. een afschrift in van de grafelijke KEURE (of privilegie) van het jaar 1242, alsook alle belangrijke stukken omtrent hun grensoverschrijdende heemkundige samenwerking.                 

Het boek dat literatuurhistoricus Dr Jozef Janssens schreef, samen met de andere auteurs, Dames en Heren, over een specifiek deel van Uw gemeenschappelijke geschiedenis, is op zichzelf ook zo’n materiele drager en ‘inhoudelijk’ een immateriële drager van Uw gemeenschappelijke grensoverschrijdende geschiedenis en cultuur. Deze privilegiëncouffre is de plek bij uitstek om aan te geven dat onze DAVIDSFONDSUITGAVE voortaan deel uitmaakt van Uw regionaal cultuur-historisch patrimonium in het bijzonder en bij uitbreiding van de ganse grensoverschrijdende Nederlandstalige cultuurgemeenschap, zo is Dr Adri de Kraker, voorzitter van de stuurgroep van de heemkringen uit de Vier Ambachten, van oordeel.

Om de twee jaar komen de Heemkringen van het gebied samen ter gelegenheid van een zogenaamde KEURE-dag, zoals vandaag, en wordt de inhoud van de couffre geïnspecteerd (zoals eeuwen geleden het gebruik was). Dr Adri de Kraker, medeauteur in het boek en voorzitter van de stuurgroep van de Heemkringen, heeft zopas de sleutels gekregen van de aanwezige voorzitters van de Heemkringen uit elk ambacht.

Straks zullen Dr. Adri De kraker, professor Dr. Jef  JANSSENS en ikzelf een exemplaar van deze Davidsfondspublicatie in de couffre deponeren als symbolische daad waarbij we willen aangeven dat we bij deze het boek aanbieden aan de huidige bevolking van de eertijdse Vier Ambachten : het persoonlijk werkgebied van de gewezen grafelijke klerk Diederic van Assenede.

Als symbolische act waarbij we het boek aanbieden  aan de ganse grensoverschrijdende Nederlandstalige cultuurgemeenschap, bied ik de hier vandaag aanwezige bestuurlijke personaliteiten van beide zijden van de grens een door Professor Janssens, Dr  Adri de Kraker, Dr Jan Uyttendaele en Dr Veerle Uyttersprot gesigneerd presentexemplaar aan van onze Davidsfondspublicatie : Minister J Schauvliege, Gouverneur Jan Briers, Député Ben De Reu mede als vertegenwoordiger van de Zeeuwse Commissaris van de Koning, Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, Burgemeester Philippe de Coninck van Assenede, Burgemeester Joerie De Maertelare van Evergem, wethouder Frank Van Driessche van Hulst, Eerste Schepene Martin Acke van Zelzate, en Schepene Jacques De Smet van Wachtebeke. Tevens biedt DAVIDSFONDS een  gesigneerd exemplaar aan, aan de personen en instellingen die dit cultureel project “750 Jaar Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede 2014-2018 ” voeren en ondersteunen en op welker dynamiek deze publicatie mocht ontstaan  : Voorzitter Dr Dirk De Smet van de Asseneedse vzw HALLEKIN, CEO Raymond LIBEERT van linnenweverij LIBECO, alsook tekenaar Peter Audenaert. Aan de auteurs bieden we namens het Davidsfonds verder ook een bloementuil aan : een boeket roze rozen (U weet wel van in de mand, waarmee Floris in de harem geraakte bij zijn Blancefloer). Ik nodig Mevrouw Annie De Smet, voorzitter van de Tapijtwerkgroep, (en met haar gezin ook al decennialang lid van het Davidsfonds), uit  samen met mij deze bloemen   te overhandigen, omdat we daarbij willen aangeven dat  én onze publicatie én het “Tapijt van Assenede” de twee grondsporen zijn voor Uw sociaal-cultureel project, waarvoor het DAVIDSFONDS alle medewerkers daarbij verder veel succes wil toewensen met Uw verdere projectrealisatie.