libeco
Versionfrancaise
English version
Deutsche Version
spaanse versie

Borduren


Voor het borduren

Nadat de tekening voor het tapijttafereel definitief is, wordt dit in kleur afgedrukt op tekenpapier op de werkelijke grootte waarop het zal geborduurd worden; dus zo’n 95 cm op 90 cm.
Deze print wordt gemaakt op het architectenbureau Jacques & Jan ACKE  uit Assenede.

Van de rol linnen (ter beschikking gesteld  door de Vlaamse linnenweverij LIBECO nv) wordt een linnendoek geknipt van 125 cm/120 cm. Het betreft volwaardig linnendoek gemaakt van Vlaams vlas waarbij zowel kettingdraad als inslagdraad vlaslinnen zijn.

De technische school St. Laurens (Broeders van Liefde) van Zelzate maakte voor ons twee lichtbakken met een werkoppervlakte van 100 cm-100 cm.

Eerst wordt de tekening op de lichtbak geplaatst; daarop komt dan het linnendoek, nauwkeurig ‘op draad gespannen’. Vervolgens wordt het licht in de lichtbak aangestoken zodat de onderliggende tekening zeer goed zichtbaar is doorheen het linnen. De tekening wordt dan middels een fijn zwart stiftje en ‘met vaste hand’ overgetekend op het linnen doek.
 

Borduren

De “borduursteken”  die gekozen werden zijn platsteken, rijgsteken, kettingsteken en knoopjessteken, in al hun creatieve variaties en combinaties. De kruiskenssteek wordt niet aangemoedigd.  Voor enkele panelen kan ook “modern borduren” toegepast worden: met hedendaagse stofjes, accessoires, fijn breiwerk, fijn kantwerk...

De borduursters kunnen kiezen of ze met een borduurring werken of op een borduurtafel. Feit is dat het linnendoek, gezien de nodige omslagen, tamelijk groot is : 125 cm -120 cm. Guido Lemeire uit Boekhoute maakte een aantal borduurtafels. Nancy Van Hijfte - die voorheen meestal met een ring borduurde - borduurt nu op een borduurtafel : “je kunt het linnen voldoende opspannen” aldus Nancy, “ik zet er ook nog een paar knijpers op...”.

De borduursters hebben een persoonlijke creatieve vrijheid om de tekeningen te borduren; het zijn de borduursters die van de tekeningen borduur-kunstwerken maken..

Het borduurproject betreft een liefdesverhaal; de hoofdpersonen moeten dus in alle taferelen herkenbaar zijn; dit moet natuurlijk ook in het borduurwerk tot uiting komen.
 

Alleen of in groep

Op de zetel van vzw HALLEKIN, Hollekensstraat 5 te 9960 Assenede wordt in “gezellige groep” geborduurd op dagen en uren die onder de borduursters wordt afgesproken.

Personen die alleen aan een tafereel wensen te borduren, kunnen gerust zelf thuis op eigen ritme borduren.

Er wordt ook geborduurd in/door bestaande naai& borduurclubs in Vlaanderen en in het buitenland.

De borduurpaketten worden hen, na overleg, bezorgd.  

Een borduurpakket bestaat uit :

· De tekening

· Het linnen doek

· De wol

· De kleurenkaart (voor bijbestellingen van wol)

 

Voorzichtigheid voor koffie-vlekken, bloedvlekjes, ea  is ten zeerste geboden, want vlekken zijn moeilijk te verwijderen eenmaal ze in het linnen & de wol gedrongen zijn.
Waar in groep geborduurd wordt, staan de koffiekan en versnaperingen best in een aparte ruimte.

Linnenwever LIBECO nv laat ons weten dat de kreuken door het gebruik van borduurringen tamelijk vlot uit het linnen kunnen verwijderd worden.
 

Sturend team

Voorzitter Annie De Smet, bestuurder bij vzw HALLEKIN.

Borduurleidster René Gerits, regentes kleding en gewezen  lerares kleding en mode  in dag- en avondonderwijs.

Borduurspecialiste Lieve De Zutter, regentes kleding en o.a. gewezen lerares aan de borduuracademie van de Antwerpse Mode-Academie.